Si te dalloni CoronaVirusin nga gripi i ketij sezoni na e shpjegojne ekspertet informacionet qe duhet

Ne gjendjen e krijuar tashme kudo, te gjithe duhet te dime te dallojme gripin nga virusi qe mund te kete qarkulluar ne kete periudhe. Ja dallimet:

Gripi i zakonshem shfaqet me keto simptoma: rrjedhje hundesh dhe dhimbje fyti te cilat jane pjese te aparatit te frymemarrjes. Prandaj teshtimat jane shenjat me tipike te gripit apo ftohje se zakoshme.

Ndersa CoronaVirusi eshte lloj virusi qe prek pjesen e poshtme te frymemarrjes she shumica e te prekurve mund te shfaqin shenja si skolle e that , gulcim ne gjoks apo pneunomi por jo dhimbje fyti.

Por si mund ta dallojme qe nje person mund te jete infektuar nga Coronavirusi?

Pergjithesisht shenjat me te zakonshme perfshijne aparatin e frymemarrjes si ethe, kolle e thate, gulcim, temperature, veshtiresi ne frymemarrje, dhimbje muskujsh dhe lodhje e keputje.

Cfare duhet te bejme per te parandaluar edhe gripin por edhe Coronavirusin:

Lani duart mire me uje e sapun dhe pastrojini me desifektues me baze alkoli.

Kur te kolliteni po teshtini mbulojeni hunden dhe gojen me pecete te cilen pastaj hidheni ne plehra pasi ta perdorni dhe menjehere lani duart.

Menjanoni kontaktetet e ngushta me kedo qe ka kolle apo temperature.

Paraqituni tek mjeku nese keni ndonje simptome nga keto mesiper.

Menjanoni konsumin e produkteve te mishit te pagatuara mire.

Te gjithe udhetaret qe kane pas kontakte me raste te konfirmuara ose ekspozim direkt ndaj burimit te infeksionit duhet te futen ne vetkarantinim