Sizmolog turk: Tërmeti me magnitude te lart do te ndjehet deri në Itali e Austri

Turqia u lekund nga një tërmet para dy ditësh ashtu sic u lekiund shqiperia ne 26 nenton 2019. Megjithatë, ekspertët paralajmërojnë se një lekundje tjeter mund te kete qe do ndihet me shkalle me te gjere.

Po ashtu dhe shqiperia eshte lekundur ka disa dite qe lekundet me nje magnitude te ulet por besoj se nuk ka probleme.

Engin Er, president i Dhomës së Inxhinierëve Gjeologë, thotë se një lekundje sizmike me fuqi 7.6 ballë pritet të perseris në Silivri, pranë detit Marmara. Deri më tani ky është paralajmëruar gabimisht si tërmeti i Stambollit, tha Er. Sipas tij, lëkundja do jetë e gjate sa do ndjehet deri në Itali dhe Austri.Por besoj se kjo nuk duhet te shqetesoni keto jane studime dhe shpresojme qe te mos dalin.

Për shkak të ndërveprimit edhe me valët, qyteti i Bursës do të preket perseri.

Engin Er thotë se Bursa ka njohur në të shkuarën një tërmet me fuqi 7.2, pikërisht në vitin 1855. Nga tërmeti, 16 nga 20 kupolat e Xhamisë së Madhe u shembën.

Sipas tij, vendi duhet të jetë i përgatitur pasi lekundjet do ndodhin pranë kores së tokës dhe jo në det. Ai tha se një muaj më parë ndodhi një tërmet vetëm 3.1 ballë në këtë zonë dhe të gjithë njerëzit u alarmuan pasi ishte shumë afër sipërfaqes.

Por shpresojme te mos kete pasoja po te jete nje lekundje normale.