5 gjërat e përditshme që nuk duhet t’i bëni kurrë nëse dëshironi të mbeteni shtatzan

0
154

TË mbetesh shtatzënë nuk është aq e lehtë. Shumë çifte luftojnë, duke u përballurës me aborte, infertilitetit të pashpjegueshëm dhe zhgënjimit të përsëritur.

NHS vlerëson se nëse jeni nën 40 vjeç dhe bëni seks të rregullt, ka 80% mundësi që të mbeteni shtatzënë brenda një viti.

Por nëse po përpiqeni në mënyrë aktive tani, ose shpresoni të keni fëmijë në të ardhmen, ka disa hapa që të gjithë mund të ndërmarrim për të rritur shanset tona.

Mjekja e fertilitetit Natalia Crawford , Klinika Fora Fertility në Teksas, ndan disa nga këshillat e saj kryesore për stilin e jetës, duke zbuluar gjërat nga të cilat ajo do të shmangte, nëse jeni duke u përpjekur për një fëmijë.

Së pari tha se kurrë nuk do të pini duhan.

Ajo shpjegoi në Instagram : “Kjo zvogëlon numrin e vezëve dhe ju bën të shkoni në menopauzë më herët dhe shkakton një rritje të anomalive gjenetike të vezëve tuaja”.

Studime të ndryshme kanë treguar më parë se pirja e duhanit gjatë shtatzënisë mund të jetë e rrezikshme si për nënën ashtu edhe për fëmijën e palindur.

Gjëja e dytë që Dr Crawford tha se do të shmangte, është të mos mbrohet nga infeksionet seksualisht të transmetueshme (STIS).

“Klamidia është një shkaktar kryesor i infertilitetit dhe madje një infeksion i lehtë mund të dëmtojë tubat tuaja fallopiane”.

Dr Crawford tha se gjëja e tretë që ajo nuk do të bënte kurrë ndërsa përpiqej të mbetej shtatzënë, është ekspozimi i panevojshëm ndaj plastikës.

“Pirja e ujit nga plastika ose ngrohja e plastikës në mikrovalë ose pjatalarëse.

“Këto plastika kontaktojnë kimikate që çrregullojnë endokrin ose EDCS (kimikate që prishin endokrinën) që mund të prishin mënyrën se si truri dhe vezoret tona prodhojnë hormonet.”.

Mostrat e urinës nga 171 gra amerikane u testuan nga studiuesit në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko për 45 kimikate.

Pothuajse të gjitha mostrat (170) kishin gjurmë melamine, ndërsa mostra totale (171) kishte acid cianurik.

Ndërsa duhet të shmangni plastikën dhe ngrohjen e tyre, gjëja e katërt që duhet shmangur, tha Dr Crawford, është ngrënia e mishit të kuq ose të përpunuar.

“mishi i kuq ose mishi i përpunuar në studime është treguar se ul cilësinë e embrionit në studimet IVF.

“Edhe formacioni dhe cilësia, kështu që është një jo,” shtoi ajo.

Së fundmi, Dr Crawford tha se ajo gjithmonë do të monitoronte periodat e saj.