6 shenjat paralajmëruese të kancerit që nuk duhen injoruar

0
394

Shenjat paralajmëruese të kancerit që nuk duhen injoruar

Çfarë janë kanceret?

Kanceri është një rritje e pazakontë në çdo pjesë të trupit që përhapet dhe shkatërron çdo gjë muskujt, kockat, nervat e lëkurës etj! Mos u shqetësoni, kanceret nuk ju dalin papritur: shumë shenja dhe simptoma paralajmëruese shpesh i paraprijnë kancerit ?

Një plagë e vazhdueshme që nuk shërohet: Ne kemi prerje të vogla herë pas here, kështu që shpesh i anashkalojmë plagët. Tendenca e natyrshme është të supozoni se e lëndoni veten pa e ditur. Kjo nuk është gjithmonë e vërtetë dhe mund të jetë një supozim i rrezikshëm. Një plagë që nuk shërohet është një shenjë rreziku – kërkoni ndihmë tek mjeku menjehere.

Humbje peshe e pashpjegueshme: Pesha e lehtë është në modë, veçanërisht në mesin e femrave dhe meshkujt po arrijnë gjithashtu! Asnjëherë nuk duhet të anashkaloni humbjen e pashpjegueshme të peshës. Humbja e pashpjegueshme e peshës kërkon kujdes mjekësor. Për shkak se jo të gjithë kanceret vijnë me plagë të dukshme dhe jo shëruese, nuk duhet të anashkaloni humbjen e pashpjegueshme të peshës ndaj nese humbi kilet ne menyre te shpejte dhe te pa pritur shkoni tek mjeku.

Ngjirja e zërit papritur: Sa shpesh e keni “humbur” zërin tuaj? Është një ankesë e vogël, apo jo? Por ankesa të tilla të vogla shpesh zgjidhen vetë. Për të qenë të sigurt, bëni një kontroll të shpejtë mjekësor kur nuk mund ta “gjeni” zërin tuaj të “humbur” edhe pas medikamenteve pa recetë dhe vetëndihmave të tjera. Ngjirja e papritur e zërit mund të tregojë kancer në zonën e qafës. Kontrolloje!

Dhëmbët e lirshëm të pashpjegueshëm në një zonë të vetme të nofullës : Dhëmbët tuaj mund të lirohen nga sëmundjet e mishrave të dhëmbëve dhe neglizhenca orale, por kur shumë dhëmbë lirohen në të njëjtën kohë, keni nevojë për një kontroll urgjent dentar! Dhëmbët e lirshëm dhe një gojë e pastër nuk shkojnë së bashku, veçanërisht kur kufizohen në një nofull të vetme! Dentistët e kualifikuar mund të bëjnë dallimin. Kjo është një arsye serioze që nuk duhet të patronizoni kurrë një dentist – kjo mund t’ju kushtojë jetën!

Jashtëqitja me gjak: duhet të jeni gjithmonë të lodhur nga jashtëqitja e përgjakshme – gjaku nuk ka punë në jashtëqitje tuaj! Ju duhet të kërkoni ndihmë mjekësore menjëherë kur vini re një jashtëqitje të përgjakshme, pasi kjo mund të nënkuptojë kancer kolorektal.

Plagë pa dhimbje: kanceret më të rrezikshëm mund të fillojnë pa dhimbje! Ndihemi të alarmuar me plagë të dhimbshme, por kanceret shpesh janë pa dhimbje. Në kohën kur kanceret bëhen të dhimbshme, ata tashmë po gërryejnë nervat dhe mundësia e mbijetesës zvogëlohet. Është shumë e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje plagëve pa dhimbje kudo në trup.

Jo cdo dhimbje apo plage eshte kancer ndaj mos u shqetesoni por kujdesi ndaj vetes tuaj duhet te jete primar se cdo gje.