A e dini çfarë janë pikat e kuqe që shfaqen në lëkurë. Mos guxoni t’i prekni. Ja çfarë tregojnë

Ka të ngjarë që, më shumë se një herë, të keni vënë re disa pika të kuqe në lëkurën tuaj. Ato shfaqen papritur dhe nuk zhduken më. Është e zakonshme që ne të shqetësohemi kur i shohim dhe kur shohim se nga një ditë në tjetrën shtohen më shumë.

Ato përbëhen nga zgjerime të vogla kapilare të quajtura angioma, të cilat mund të dallohen edhe me emra të tjerë si njolla Campbell de Morgan ose angioma vishnje. Sipas një studimi të publikuar në “American Family Physician”, është një problem që prek deri në 50% të të rriturve. Përveç kësaj, ato priren të ndodhin në bust dhe gjymtyrë, deri në disa milimetra në diametër. Zakonisht, nuk kanë pasoja klinike, por rekomandohet kujdes.

Çfarë tjetër duhet të dini për to? Për ta kuptuar më lehtë, më poshtë po ndajmë të dhënat më të rëndësishme për zhvillimin e tyre.

Faktet themelore për pikat e kuqe në lëkurë

Njollat ​​e kuqe në lëkurë janë forma më e shpeshtë e angiomës. Ato janë lezione beninje të lëkurës që mund të shfaqen në çdo moment të jetës, edhe pse më shpesh pas moshës 30-vjeçare. Ato priren të tërheqin shumë vëmendje për ngjyrën e tyre.

Forma e tyre më karakteristike konsiston në shfaqjen e pikave të vogla me një sipërfaqe të lëmuar ose pak të ngritur, madhësia e të cilave varion nga 1 deri në 5 mm në diametër. Në fakt, për shkak të pamjes së saj, shumëkush mendon se janë nishane.

Nga ana tjetër, është e nevojshme të specifikohet sa vijon: janë tumore beninje. Këto janë grumbullime të thjeshta të qelizave melanocitare, të cilat, ndryshe nga nishanet, zakonisht nuk janë malinje.

Pse shfaqen? Deri më sot, shkaku i saktë i shfaqjes së pikave të kuqe në lëkurë është i panjohur. Megjithatë, sipas të dhënave të publikuara në Kolegjin Amerikan të Osteopatisë së Dermatologjisë, ato lidhen me plakjen dhe priren të rriten në numër me kalimin e moshës së një personi.

Megjithatë, ato janë të lidhura edhe me faktorët gjenetikë, ndryshimet hormonale, ekspozimin ndaj kimikateve dhe klimën.

A duhet të shqetësohemi?

Theksojmë edhe një herë faktin se njollat ​​e kuqe në lëkurë nuk janë kancerogjene dhe për këtë arsye nuk duhet të jenë shkak për shqetësim. Janë tumore beninje, por që duhet t’i kontrolloni dhe trajtoni çdo ditë. Pra, nëse keni shenja të këtyre njollave, merrni parasysh sa vijon:

Kujdesuni që sasi të mëdha të mos shfaqen në një zonë të caktuar.
Pikat e kuqe në lëkurë nuk duhet të na shqetësojnë. Por, nëse ju dhembin, ju kruhen ose ju shqetësojnë, konsultohuni me mjekun tuaj.
Po kështu, pikat e kuqe në lëkurë nuk duhet të rrjedhin gjak. Nëse vetëm fërkimi i tyre rrjedh gjak, vizitoni dermatologun tuaj.
Vëzhgoni gjithashtu tonalitetin dhe formën. Nëse në çdo moment ajo ngjyrë e kuqe bëhet e errët ose skajet e saj bëhen të vrazhda ose të parregullta, bisedoni me një specialist.
Çfarë mund të bëj për t’i hequr ato?

Pavarësisht se ato zakonisht nuk kanë ndonjë rrezik për shëndetin tonë, disa njerëz i shohin këto pika të vogla si diçka të pakëndshme sa herë që duan të veshin një dekolte apo bluzë.

Është e rëndësishme të theksohet se kurrë nuk duhet të përpiqemi t’i eliminojmë ato në shtëpi dhe duke përdorur metoda natyrale. Duhet të jenë gjithmonë dermatologët ata që shpjegojnë opsionet që kemi për t’i eliminuar.

Në përgjithësi, përdoret një lazer ose një bisturi elektrike ose elektroflarë që djeg pikën e kuqe. Në këtë mënyrë, ata nuk do të shfaqen më kurrë. Është një teknikë e sigurt.