A e dini pse fëmijët dhe gjyshërit kanë nevojë për njëri-tjetrin?

Ne mendojmë dhe flasim shumë për marrëdhëniet midis prindërve dhe fëmijëve për arsye të mira. Duket pothuajse marrëzi të shpjegosh se cilat janë ato arsye, prandaj mjafton të thuhet se një marrëdhënie e fortë prind-fëmijë është një marrëdhënie e rëndësishme dhe vendimtare. Ajo që nuk diskutojmë aq shpesh është rëndësia e marrëdhënies midis gjyshërve dhe nipërve.

Një marrëdhënie e ngushtë mes gjyshërve dhe nipërve ka përfitime shumë të veçanta për të dyja palët. Shpesh ofron një alternativë unike për fëmijët ndaj marrëdhënies së tyre me prindërit, ndërsa gjyshërit janë në gjendje të gjejnë kënaqësinë dhe shpërblimin e fëmijëve pa presionin e prindërimit. Por përfitimet nuk ndalen me kaq.

Çfarë fitojnë nipërit nga gjyshërit e tyre
Ka avantazhe të qarta për fëmijët, gjyshërit e të cilëve janë të përfshirë në jetën e tyre. Në fakt, studimet tregojnë se fëmijët, gjyshërit e të cilëve luajnë një rol në jetën e tyre, kanë më pak gjasa të vuajnë nga depresioni dhe ankthi. Ata gjithashtu kanë më shumë gjasa të ndihen të sigurt në veten e tyre dhe të rehatshëm duke provuar gjëra të reja. Kjo është ndoshta për shkak të dashurisë, dashurisë dhe inkurajimit që gjyshërit në përgjithësi u japin nipërve të tyre.

Gjyshërit kanë një perspektivë unike për kohën dhe vlerën e familjes. Ata thonë se shikimi i pasmë është 20/20, kështu që me përfitimin e rritjes së fëmijëve në moshë madhore, ata janë më të pajisur për të parë prapa dhe për të ofruar njohuri për gjërat që kanë vërtet rëndësi kur bëhet fjalë për kohën dhe familjen. Jeta e përditshme për shumicën e familjeve duket se bëhet gjithnjë e më e ngarkuar, veçanërisht kur fëmijët rriten dhe përfshihen në gjithnjë e më shumë aktivitete. Për shkak të orarit të ngjeshur dhe shumë përgjegjësive, prindërit mund të zhyten në punë, çështje shtëpiake dhe ndërlikime të prindërimit.

Gjyshërit, nga ana tjetër, shpesh e gjejnë veten të çliruar nga këto shqetësime dhe për këtë arsye janë në gjendje të ofrojnë një dritare për pamjen më të madhe dhe përfitimet e ngadalësimit.

Vitet e tyre shtesë do të thotë se ata kanë mençuri dhe këshilla që vetëm koha dhe përvoja mund t’i japin. Për shkak të kësaj, ata janë në gjendje të jenë këshilltarë dhe të besuar për nipërit e mbesat në mënyra që prindërit nuk munden, ose të paktën nuk janë aq të pozicionuar për të qenë.

Shumë prindër habiten se sa të lehtësuar, të dashur, tolerues dhe lejues janë gjyshërit ndaj fëmijëve të tyre. Nuk është e pazakontë të dëgjosh prindërit të thonë gjëra të tilla si: “Nana nuk ishte kurrë e tillë kur isha fëmijë” ose “Gramps nuk pati kurrë kohë t’i bënte ato gjëra me mua”. Kështu përfitimi i të qenit i madh dhe jo vetëm prind. Gjyshërit kanë kohë për t’u argëtuar, për të dhënë mësime, për të dëgjuar ose për të treguar histori dhe për të dashuruar në një mënyrë që nuk e kanë bërë kurrë si prindër. Ka një përfitim të jashtëzakonshëm për vetëbesimin e një fëmije që të ketë këta njerëz të dashur dhe të sigurt në jetën e tyre, të cilët gëzojnë vërtet shoqërinë e një fëmije.

Çfarë fitojnë gjyshërit nga nipërit e tyre
“Për gjyshërit, marrëdhënia e tyre me nipërit e mbesat e tyre mund të jetë po aq e dobishme. Për shkak se gjyshërit shpesh veprojnë si mësues, shokë loje, madje edhe kujdestarë të fëmijëve apo kujdestarë të nipërve të tyre, ata janë në gjendje të zhvillojnë lidhje që janë të ndryshme nga marrëdhënia prind-fëmijë. Kjo ndjenjë shtesë e qëllimit dhe ndjenjës së të qenit i nevojshëm është thelbësore për shëndetin mendor dhe fizik të të moshuarve. Nuk është e pazakontë që të moshuarit të ndihen sikur janë të padobishëm ose të parëndësishëm. Kjo mund të kontribuojë në rënien mendore dhe një ndjenjë izolimi që është e vështirë të kapërcehet me kalimin e moshës. Nipërit ndihmojnë në kufizimin e negativeve të plakjes.

Marrëdhënia me nipërit ndihmon gjithashtu në sigurimin e një lidhjeje për gjyshërit me një brez të ri, aktivitete rinore dhe një nivel energjie që mund të jetë gjallërues. Kjo gjithashtu i lejon ata të kuptojnë dhe të ekspozohen ndaj ideve të reja dhe të ndryshme që ata përndryshe mund të mos kenë arsye për t’i zbuluar. Ndjenja e lidhur me gjërat që janë aktuale krijon një ndjenjë të rëndësisë dhe pjesëmarrjes në jetën moderne. Ky lloj lidhjeje dhe qëllimi ndihmon për të shmangur probleme si vetmia dhe depresioni, të cilat janë të zakonshme tek të moshuarit dhe mund të kenë pasoja kërcënuese për jetën.

Përveç kësaj, shumë gjyshër raportojnë një ndjenjë të papërshkrueshme krenarie dhe kënaqësie që vjen nga përfshirja në jetën e nipërve të tyre. Është shumë që nuk dini atë që nuk dini derisa ta njihni situatën, shumë e ngjashme me atë të të qenit prind.

Shqetësimet e gjyshërve
Edhe pse përfitimet nga një marrëdhënie gjyshër-nip janë të shumta, ka kufizime të natyrshme që duhen respektuar. Me kalimin e viteve vijnë edhe kufij të rinj, si fizikisht ashtu edhe psikologjikisht. Është e rëndësishme që prindërit ta kuptojnë këtë dhe të jenë të kujdesshëm që të mos i shtyjnë pritshmëritë e tyre përtej asaj që është e arsyeshme për aftësinë dhe tolerancën e një gjyshi.

Shpesh gjyshërit mbështeten për kujdesin ndaj fëmijëve nga prindërit që punojnë ose, në disa raste, për të rritur plotësisht nipërit e tyre. Ndaj
gjysherit jane mrekulli per femijet dhe lume ata femije qe rriten nga gjysherit.shijejete.com