Cifti ben zbulimin e madh ne dyshemen e kuzhines. Ja sa monedha ari gjeten aty

0
126

Një thesar prej më shumë se 260 monedhash ari të zbuluara nga një çift nën dyshemenë e kuzhinës së tyre gjatë rinovimeve është shitur për 754,000 paund në ankand.

Koleksioni, i gjetur nën një shtëpi në Ellerby, East Yorkshire në vitin 2019, u vu re brenda një poçi të fshehur nën një dysheme të shekullit të 18-të.

Monedhat, që datojnë nga 1610-1727, i përkisnin Fernley-Maisters, një familje e përfshirë në tregtinë balltike.

Monedhat u shitën përfundimisht te dhjetëra blerës në lote individuale nga ankandet e Spink & Son në Bloomsbury, Londër.

“Interesi kishte ardhur nga koleksionistë privatë nga e gjithë bota, përfshirë në Amerikë, Evropë, Australi, Kinë dhe Japoni”, tha drejtori i ankandit, Gregory Edmund.

Ai e quajti çmimin përfundimtar të shitjes “absolutisht të jashtëzakonshëm”.

Shtëpia e ankandeve e quajti koleksionin “një nga grumbullimet më të mëdha të monedhave angleze të arit të shekullit të 18-të të gjetura ndonjëherë në Britani”.

Identiteti i çiftit që gjeti thesarin mbetet i pazbuluar.