E papritur/ Amerika bën hapin më dramatik kundër Rusisë deri tani, ja çfarë synon

Një korrespondent i CNN, analizoi kostot që po grumbullohen për Rusinë dhe Vladimir Putinin pasi janë vendosur më shumë sanksione. Mattingly tha se vendimi i një koalicioni të vendeve perëndimore dhe aziatike për të “ngrirë të gjitha asetet” nga banka qendrore ruse ishte “hapi më dramatik deri tani”.

“Mendoni për bankën qendrore ruse si një rrahje zemre e sistemit financiar rus. Dhe kjo është kur flisni me zyrtarët, ajo që ata po tregojnë më së shumti. Gjatë viteve të fundit, Presidenti Putin ka krijuar rezervën e katërt më të madhe të valutës së huaj në botë — mbi 630 miliardë dollarë dhe një pjesë e arsyes ishte izolimi nga sanksionet perëndimore”, raporton Mattingly.

Mattingly tha se këto rezerva në thelb i lejuan Putinit dhe Rusisë “të mbështesin monedhën e tyre” dhe t’i lejojnë ata “të ofrojnë likuiditet për bankat e tyre”.
“Kjo do t’i lejonte ata të shiheshin si një provë se ato nuk ekzistojnë fare, por jo më kur shkoni direkt në bankën qendrore dhe filloni të ngrini aktivet në të gjithë globin,” tha Mattingly.

“Kjo thjesht nënvizon momentin në të cilin jemi tani dhe shkallën e përgjigjes,” shtoi ai.