“Errësirë e habitshme”/ Toka humb shkëlqimin e saj, shkencëtarët: Cfare do ndodhi?

0
102

Në dy dekadat e fundit, toka ka humbur shkëlqimin e saj dhe jo vetëm për shkak të pandemisë në botë. Kjo është një çështje serioze dhe shkencëtarët kanë zbuluar pse ndodh. Sipas shkencëtarëve, shkëlqimi i Tokës është ulur me rreth 0.5% nga vitet 1990 e deri më sot, me rënien më të madhe në tre vitet e fundit të matjeve (2015 deri në 2017). Që atëherë, rënia është intensifikuar edhe më shumë, në 2018 dhe 2019. Kjo është diçka shumë karakteristike që po ndodh për shkak të ndryshimit të klimës.

Duke studiuar “shkëlqimin e sferës sonë” të thjeshtë të hapësirës, shkencëtarët kanë zbuluar një errësirë të habitshme. Kjo do të thotë se temperatura ndikon drejtpërdrejt në shkëlqimin e Tokës.

Ata dyshojnë se shkaku themelor mund të lidhet me ndryshimet klimatike, ndërsa sipas tyre nuk do jetë e habitshme të shohim zhvillime të shpejta në pak vite.

Në një studim të botuar më 29 gusht në revistën Geophysical Research Letters, studiuesit panë “albedon” e Tokës dhe analizuan shkëlqimin e Tokës në Observatorin Diellor Bear Solar në Kaliforni midis 1998 dhe 2017.

Kjo analizë i lejoi ata të gjykojnë se sa dritë reflektohet nga planeti. Edhe pse në të kaluarën shkencëtarët mendonin se një planet më i ngrohtë do të kishte më shumë re, duket se në fund po ndodh e kundërta.

Burimi: www.ratpack.gr| Përktheu dhe përshtati: JOQ ALBANIA