Farmacistja tregon të vërtetën për ilaçet: “Mos, mos, Mendoni si per fëmijët tuaj ”.

0
94

Prej shumë kohësh barnat në Shqipëri janë kthyer në një problem shqetësues. Në shumë raste ato kanë rezultuar të jenë të skaduara. Ka pasur raste që farmacistet i kane dhene barna të skaduara edhe nenave shtatëzana.Së fundmi farmacistja Elda Zavalani me anë të një postimi në acebook ka bërë një apel të fortë përdorimit të antibiotikëve.

Në shkrimin e saj ajo thotë se përdorimi pa kriter i antibiotikëve, ka krijuar rezistencë mikrobesh në trup. Kjo gjë e ul në zero efektin terapeutik të shumë klasave të antibiotikëve.

Po ashtu farmacistja shkruan se kolegët e saj nuk duhet të japin antibiotikë për virozat e stinës edhe në rastin kur pacietin ka recetë.

Gjithashtu ajo thekson fort përdorimi pa kriter i antibiotikëve nuk ka më efekt dhe se duhet shmangur.

Postimi i farmacistes:

“Eshte grip, jane viroza ! Mjaft me antibiotike me spekter te gjere, te llojeve dhe te çmimeve nga me te cmendurat ! NUK VEPROJNE! Me te madhe ne vendet e botes se pare, problemi i vendeve te botes se trete qe e kane degjeneruar perdorimin pa kriter te antibiotikeve, duke krijuar shtame rezistente mikrobesh, duke ulur keshtu ose çuar ne zero efektet terapeutike te shume klasave te  antibiotikeve dhe duke e bere te pamundur ose shume te veshtire mjekimin e infeksioneve bakteriale atehere kur jane prezente vertet ne organizem! Te dashur kolege ! Jo pa recete, po as me recete mos jepni antibiotike ne virozat qe e stines ! Mos ! Mos ! Mendoni si per veten tuaj ! Dëmi qe i shkaktoni shoqerise eshte shume me i madh se fitimi juaj personal! Ju faleminderit per mirkuptimin