Flet shkencëtari njohur Amerikan: Ja pse koronavirusi nuk do të godasë fort në Shqipëri

Nje mesazh optimist vjen nga analiza e profesorit Robert Gallo, studiues më famë botërore, një nga zbuluesit e virusit të SIDA dhe të testit të parë të diagnostikuar të HIV.Ai eshte nje gjeni i kesaj fushe.

Ai eshte drejtor i Institutit te virologjise ne Universitetin e Mariland ne SHBA.

Epidemia qe eshte perhap ne Itali nuk eshte e njejte si ne Kine.

“Me hartën e botës në dorë po dallojmë një përhapje nga Lindja në Perëndim dhe në të kundërt dhe jo nga Veriu në Jug. Nëse shikojmë globin shohim se virusi psh nuk është përhapur në Rusi dhe në Afrikë. Nuk e dimë akoma pse, ndoshta është një faktor që lidhet me temperaturën ose jo. Por është një element që duhet marrë me patjetër në konsideratë”

Italia e jugut, që është në të njejtën pozicion gjeografik jugor si Shqipëria në fakt deri në këto momente është më pak e prekur nga koronavirusi në krahasim me rajonet në Italinë e veriut. Është fakt që në Pulja për shembull, pavarësisht nga shkëmbimet e vazhueshme të njerëzve me Italinë e veriut, janë vetëm 100 të infektuar, nga të cilët vetëm 2 janë shtruar në reanimacion me simptoma më të rënda. Edhe në Romë, që ka popullsi të njejtë me Milanon, deri tani rastet jane vetëm 170 dhe vetëm 20 janë shtruar në reanimacion, krahasuar me 9.000 vetëm në Lombardi.

Sipas studimeve te profesorit Shqipëria ka shumë mundësi të mbetet vetëm në kufijtë e dallgës së tij infektuese.

Shqiperia eshte nje vend tranzit i virusit dhe besoj se nuk do te kete shume prekje.

Mendoj se Shqiptaret do ja hedhin sidomos dhe me masat e marra.