Ja kur do te kthehen fluturimet ajrore ne bote, flet ekspertja e njohur Eni Mima

Duket se rikthimi i fluturimeve ajrore dhe normalizimi i tyre do te marre pak me shume kohe deri ne rikthim normaliteti.

Analistja e ndikimit ekonomik ne IATA (Asosacioni Internacional i Transportit Ajror), Eni Mima ka then ne opinion nje mbremje e lidhje direkte se per te pare rritjen e fluturime duhet te presim 3 mujorin e fundit te vitit.

Ajo ka sqaruar ne nje bisede me Fevziun se Industria e Fluturimeve eshte teresisht e mbyllur dhe po te krahasohet me Janarin e 2020 tani kane rene fluturimet me 82% dhe vetem 18 % qe jane aktive sherbejne per transport mallrash, pajisjesh mjekesore ose riatdhesime te pakta.

Ngaana ekonomike ajo eshte shprehur se ka humbje me nje vlere prej 314 miliarde dollare nga kompanite e fluturimeve per kete vit qe ne llogaritje jane 55% e te ardhurave te vitit 2019.

Megjithate, Mima ka shprehur se rikthimi do te jete i ngadalte dhe varet nga tre faktore:
1. Kur do të hapen kufijtë
2. Kur do të kthehet besimi i qytetarëve
3. Sa i thellë do të jetë recensioni ekonomik në botë.

“Janë bërë vlerësime që duke filluar nga korriku do të fillojnë udhëtimet kombëtare dhe shohim që kjo ka nisur në Kinë. Duke filluar nga tremujori i fundit i këtij viti pritet një rritje e fluturimeve ndërkombëtare deri në vlerën e 50%. Në tregjet e brendshme shpresojmë që kthimi i normalitetit para epidemik të ndodhi këtë vit, ndërsa në tregjet ndërkombëtare mbase duhet 2-3 vjet më shumë.” ka thene Eni Mima