Koronavirusi erdhi në Shqipëri, 10 porositë që jep mjeku Tritan Kalo qe te shpetoni nga ai

Duhet te keni kujdes por jo te keni panik sepse ky eshte nje virus si gjith te tjeret ndaj do ishte mire ti ndiqni keto 10 keshilla shume te mira.

1- Lani duart sa me shpesh me disenfektues dhe sapu.

2- Mos rrini ne vende publike me shume njerez largohuni nga kafenete dhe vendet qe ka shume njerez.

3- PËRKUJDESI për “higjenën e të teshtiturës dhe të kolliturës”

4- Pini sa me shume uje.Mbajeni fytin e lagur me uje.


5- USHQIMI i variueshëm, kuptohet edhe sipas edhe mundësive financiare, i pasur me vitamina C, D, A,

6- të PATURIT në vëmëndje e mos frekuentimit të shkollave, e qëndrave të punës në rast shënjash klinike gripngjasuese (teshtitje, kollë, dhimbje koke, temperaturë),

7- VETËIZOLIMI 14 ditor për personat që vinë nga vënde të prekura dhe me raste të transmetimit komunitar të sëmundjes, harta e të cilave është zgjeruar që nga Kina e deri në Itali,

8- KONTAKTIMI me Shërbimin e Urgjencës Kombëtare me numurin 127, NËSE ai/ajo ka shënja të tilla si temperatura, tështitje e kollë, vështirësi në frymëmarje, dhe mos ardhja direkte në spital,

9- KUJDESI ndaj individëve mbi 65 vjeç dhe ndaj mjekimit të rregullt të sëmundjeve kronike që shumë prej tyre kanë: sëmundje kronike të zemrës, të veshkave, të mëlçisë, të mushkërive (sidimos të sëmurët me SPOK), të kyçeve, etj, si grupi më i rrezikuar për të bërë ndërlikime në rast infektimi nga Covid-19/Sars-Cov-2,

10- VETËKONTROLLI e mos panikimi për një situatë detyrimisht kalimtare të kërcënimit epidemiologjik të popullatës…NUK ka asnjë fshehje të realitit dhe gjithkush do të vihet në dijeni, që më rastin më të parë të izolimit të këtij shkaktari në Shqipëri….

Ndaj rrini te qete dhe shpresojme qe cdo gje do shkoje mire.