Ndodh per here te pare, BE nuk e kishte bere kurre nje gje te tille, ja cfare u vendos ndaj Rusise

Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen njoftoi në një deklaratë së bashku me Përfaqësuesin e Lartë për Politikën e Jashtme të BE-së, Josep Borrell, një sërë masash që Evropa do të marrë në përpjekje për të ndalur pushtimin e Ukrainës nga Rusia me mbështetjen e Bjellorusise.

Para së gjithash, për herë të parë që nga fillimi i tij, Bashkimi Evropian do të financojë blerjen dhe dërgimin e ar mëve dhe ekuipazheve për një komb të sulmuar përmes Facilitetit Evropian të Paqes, me të cilin Bashkimi do të financojë gjithashtu blerjen e armatimeve.

“Ndërsa lufta në Ukrainë vazhdon dhe ukrainasit luftojnë me guxim për vendin e tyre, Bashkimi Evropian po forcon edhe një herë mbështetjen e tij për Ukrainën dhe sanksionet kundër agresorit, Rusisë së Putinit”, tha presidenti von der Leyen –

Për herë të parë ndonjëherë, Bashkimi Evropian do të financojë blerjen dhe dërgimin e ar mëve dhe pajisjeve të tjera në një vend të sulmuar. Kjo është një pikë kthese”. Presidenti më pas iu drejtua popullit ukrainas: “Udhëheqja e Presidentit Zelensky dhe guximi i tij dhe qëndrueshmëria e qytetarëve janë mbresëlënëse dhe të jashtëzakonshme. Ata janë një frymëzim”.