Paralajmërim urgjent për kancerin për miliona gra pasi vetëm 3% mund të dallojnë shenjat e para te tij

0
90

NJË nga semundjet që prek femrat ka shumë mundësi që ju të dini se çfarë është kanceri i vezoreve qe ta parandaloni ate.

Sipas organizatës bamirëse Target Ovarian Cancer, vetëm 3 për qind e grave janë të sigurta në emërtimin e të gjitha simptomave të sëmundjes .

Ai ka bërë thirrje për veprim urgjent për të rritur ndërgjegjësimin për simptomat e sëmundjes vrasëse.

Kanceri i vezoreve prek rreth 7000 gra çdo vit – duke e bërë atë një nga llojet më të zakonshme të sëmundjes tek femrat.

Tragjikisht, ka rreth 4,100 hubje jete  nga kanceri ovarian në Mbreterin e bashkuar çdo vit

Katër simptomat kryesore janë fryrja e vazhdueshme ; dhimbje të legenit ose barkut; ndjenja e ngopjes ose humbje e oreksit dhe nevoja e shtuar për urinim.

Organizata bamirëse paralajmëroi se nivelet e ulëta të ndërgjegjësimit nënkuptojnë se gratë mund të mos jenë në gjendje të dallojnë kur diçka është e gabuar dhe mund të vonojnë të kërkojnë ndihmë nga një mjek i përgjithshëm .

Vetëm një në pesë ishte në gjendje të identifikonte fryrjen si një shenjë, sipas sondazhit të 1000 grave në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar.

Vetëm 1 përqind ishin në gjendje të identifikonin rritjen e urgjencës ose shpeshtësisë së urinës si një simptomë dhe vetëm 3 përqind e dinin se ndjenja e ngopur ose humbja e oreksit mund të ishte një shenjë e kancerit të vezoreve.

Por pothuajse një e treta (32 përqind) e dinin se dhimbja e legenit ose barkut ishte një simptomë.

Si trajtohet kanceri ovarian?

Trajtimi për kancerin ovarian varet nga lloji dhe nga sa është përhapur.

Trajtimet e zakonshme janë:

Kirurgjia – Kjo bëhet për të hequr qelizat kancerogjene nga trupi. Shpesh kjo mund të përfshijë heqjen e të dy vezoreve, tubave fallopiane dhe mitrës.

Kimioterapia – Kjo shpesh bëhet pas operacionit për të vrarë çdo qelizë të mbetur, duke përdorur ilaçe. Ndonjëherë mund të përdoret si një metodë për tkurrjen e kancerit përpara operacionit.

Nëse kanceri është përhapur shumë në trup, qëllimi i trajtimit do të jetë të ndihmojë në uljen e simptomave dhe të kontrollojë kancerin sa më shumë që të jetë e mundur.

A ka një test gjaku për kancerin ovarian?

Nëse keni ndonjë nga simptomat e kancerit ovarian, duhet të shkoni dhe të shihni mjekun tuaj të përgjithshëm.

Mjeku juaj më pas mund të pyesë për simptomat tuaja, të ndiejë barkun tuaj për gunga, të bëjë një ekzaminim të brendshëm ose të pyesë për ndonjë histori familjare të lidhur me kancerin ovarian.

Ata gjithashtu mund të marrin një mostër gjaku e cila më pas dërgohet për analiza për të përcaktuar nivelet e një substance të quajtur CA125 të pranishme.

Një nivel i lartë i kësaj substance, i cili prodhohet nga disa qeliza të kancerit të vezoreve, mund të jetë një tregues i kancerit të vezoreve, por gjithashtu mund të tregojë gjëra më pak serioze si fibroidet ose shtatzëninë.

Nëse keni një nivel të lartë, atëherë mund t’ju kërkohet të bëni një skanim me ultratinguj për të përcaktuar shkakun.

Teste të mëtejshme mund të kryhen në spital, duke përfshirë një skanim CT, një radiografi ose një biopozi me gjilpërë, ku qelizat nxirren nga vezoret tuaja.

Kush është më i rrezikuar nga kanceri i vezoreve?

Një sërë gjërash mund të rrisin rrezikun nga kanceri ovarian, duke përfshirë:

Mosha – Gratë mbi 50 vjeç kanë një rrezik më të madh

Historia familjare – Nëse kanceri i vezores ose i gjirit shfaqet në familje, mund të keni gjene të trashëguara që ju bëjnë më të rrezikuar

Pesha – Nëse jeni mbipeshë, mund të jeni më të ndjeshëm

Kushtet – Nëse keni endometriozë, ku indi që sillet si shtresa e brendshme e mitrës rritet jashtë zonës së mitrës, kjo mund të rrisë mundësinë tuaj. Nëse keni pasur terapi zëvendësuese hormonale (HRT), ekziston një shans shumë i vogël që kjo mund të rrisë rrezikun tuaj.

gatuajshendetshem.com