Putin jep kushtet e tij për tërheqjen nga Ukraina

Është zbardhur biseda midis presidentit të Francës Emmanuel Macron dhe Vladimir Putin këtë të hënën. Mësohet se presidenti francez iu ka bërë jehonë thirrjeve ndërkombëtare që Moska t’i japë fund sulmeve ndaj Ukrainës dhe duke theksuar nevojën për një armëpushim të menjëhershëm, sipas një deklarate nga presidenca franceze.

Raportohet se Macron i kërkoi presidentit rus të ndalojë të gjitha sulmet dhe sulmet kundër civilëve dhe vendeve të banimit, të ruajë infrastrukturën civile dhe të sigurojë rrugët kryesore.

Putin konfirmoi gatishmërinë e tij për t’u përkushtuar ndaj këtyre kërkesave, thuhet në deklaratën franceze.

Megjithatë, një deklaratë e Kremlinit për të njëjtën telefonatë thotë se Putin i tha Macronit “një zgjidhje është e mundur vetëm nëse merren parasysh interesat legjitime të sigurisë së Rusisë – duke përfshirë një njohje të sovranitetit të Rusisë mbi Krimenë dhe një zgjidhje të objektivave të çmilitarizimit dhe denazifikimit të shteti ukrainas dhe sigurimi i tij të ketë një status neutral”.

Franca tha në deklaratën e saj se Macron i kishte kërkuar gjithashtu homologut të tij rus që të qëndronte në kontakt në ditët në vijim për të parandaluar një përshkallëzim të konfliktit, për të cilin thuhet se ka rënë dakord.