Studimi qe alarmoj te gjithe.Ja se si kepucer perhapin koronavirusin ne ambiente te ndryshme

Hulumtimet kanë treguar që virusi përhapet kryesisht përmes pikave të frymëmarrjes në kollë dhe teshtima.

Sidoqoftë, një studim i ri ka zbuluar se virusi mund të mbijetojë edhe në këpucë, duke ngritur shqetësime për këpucët e veshura.

Në studim, studiuesit e Akademisë së Shkencave Mjekësore Ushtarake ne morën mostra të kepuces nga 39 pacientë me koronavirus në Spitalin Huoshenshan.

Ekipi gjithashtu ekzaminoi ajrin në spital, si dhe dyshemetë, mauzi kompjuteri, koshat, parmakët e sëmurë, maskat e pacientëve, pajisjet mbrojtëse personale dhe këpucët e stafit mjekësor.

Rezultatet zbuluan se dyshemeja përmbante nivele relativisht të larta të virusit.

Në studim, studiuesit, të udhëhequr nga Zhen-Dong Guo, shkruan: “Shkalla e pozitivitetit ishte relativisht e lartë për mostrat e shtupës së dyshemesë, ndoshta për shkak të gravitetit dhe rrjedhës së ajrit duke shkaktuar që shumica e pikave të virusit të notojnë në tokë.

“Për më tepër, ndërsa stafi mjekësor shëtitet nëpër repart, virusi mund të gjurmohet në të gjithë dyshemenë, siç tregohet nga shkalla e 100% e pozitivitetit nga dyshemeja në farmaci, ku nuk kishte pacientë.”

Ndaj duhet te keni kujdes kur ecni dhe ti pastroni kepucet kur te jeni ne shtepi sepse ato mund te perhapin virusin ne famijne tuaj.

Ndaj sa me kujdes te kemi aq me shume jete shpetojme.

Burim Daily Mail