Studimi/ Zbulohet teoria habitëse pse njerëzit nuk janë të lumtur: Shumica nuk përpiqen kurrë

Një studim rreth lumturisë, arriti në konkluzionin se njerëzit nuk nuk ndihen të lumtur, pasi shumica prej tyre nuk tentojnë kurrë për ta provuar ndjesinë e të qënit i/e lumtur.
Featured image of article: Studimi/ Zbulohet teoria habitëse pse njerëzit nuk janë të lumtur: Shumica nuk përpiqen kurrë.

SHBA-Në përfundim të studimit mbi lumturinë u arrit në konkluzionin që shumica e njerëzve nuk bëjnë asnjë përpjekje për të kërkuar apo realizuar “lumturinë”.

Ky është një tregim për studimin e lumturisë, gjëja kyçe që ndalon shumicën prej nesh, për të marrë më shumë nga ajo dhe shkenca më e fundit sugjeron zakonin e thjeshtë që ne duhet të adoptojmë.

Për fat të keq, shumica e amerikanëve nuk e provojnë kurrë. (Edhe pse, ndoshta kjo është një lajm i mirë: hapësira për rritje!)

Fillojmë me Studimin e Zhvillimit të të Rriturve në Shkollën Mjekësore të Harvardit.

Duke filluar nga fundi i viteve 1930, një ekip hulumtues ka ndjekur një total prej 268 të diplomuarve të Harvardit nga klasat 1939-1944, së bashku me 456 të rinj që ndodheshin të rriteshin në Boston, në të njëjtën kohë.

Me kalimin e kohës, është kthyer në një nga studimet më të gjera gjatësore, dhe ka zbuluar një sërë zbulimesh. Ndoshta njohja më e famshme dhe e dobishme është ky citim i përsëritur shpesh nga Robert J. Ëaldinger, i cili është kreu aktual i studimit:

“Mesazhi më i qartë që marrim nga ky studim 75-vjeçar është kjo: Marrëdhëniet e mira na bëjnë më të lumtur dhe më të shëndetshëm”.

Kjo është e mrekullueshme, apo jo? Por si e rregulloni jetën nëse nuk keni marrëdhënie të mira?

Një ‘epidemi e vetmisë’

Për të qenë i sinqertë, kjo është ajo që më ka penguar për këtë studim për një kohë të gjatë: qartësia e përgjigjes pa ndonjë udhëzim të vërtetë se si të arrihet atje.

Sepse është një gjë për të thënë nëse dëshiron të jesh i lumtur, të ushqesh marrëdhënie të mira.

Dhe kjo është një tjetër që të sugjerojë që me një fytyrë të drejtë në kontekstin e “epidemisë së vetmisë” që amerikanët ndiejnë sot në masë të madhe, me fjalët e më shumë se një shkrimtari.

Disa statistika alarmuese nga Administrata Federale e Burimeve Shëndetësore dhe Shërbimeve thonë se:

-40 për qind e amerikanëve thonë se “ndonjëherë ose gjithmonë e ndiejnë se marrëdhëniet e tyre shoqërore nuk janë kuptimplotë”.

-20 për qind e përshkruajnë veten si “të vetmuar ose të izoluar shoqërisht”.

-28 për qind e të rriturve më të moshuar jetojnë vetëm.

Nga një perspektivë e shëndoshë e shëndetit fizik, hulumtuesit thonë se vetmia është aq e keqe për ju sa pirja e 15 cigave në ditë.

A mund të kem vullnetar?

Së fundi, duket se shkenca ka dalë me një përgjigje. Mënyra kryesore është se njerëzit duket se e thyejnë ciklin e vetmisë dhe fillojnë të zhvillojnë marrëdhënie të mira është të vullnetarizohen.

Po, është aq e thjeshtë. Një studim i kohëve të fundit i 10,000 njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar raportoi se dy të tretat thanë vullnetarizmin “sipas studimit të kohëve të fundit të Kasey Killam në Scientific American.

Veçmas, një U.S. studimi që përfshinte 6,000 gra të veja gjeti se ata që filluan të punonin vetëm dy orë ose më shumë

Për më tepër, vullnetarizmi ishte më i dobishëm për njerëzit e moshuar. Dhe ndoshta jo çuditërisht, rezulton se vullnetarizmi është i shkallëzuar: më shpesh ju vullnetarizoni, marrëdhëniet më të cilat keni gjasa të zhvilloni.

Pse funksionon?

Më qartë, vullnetarizmi është thjesht një mundësi për të takuar njerëz të tjerë, gjë që është një parakusht për zhvillimin e marrëdhënieve të mira.

Ju po takoni gjithashtu njerëz nën rrethana altruiste, ku sipas përkufizimit jeni atje për diçka tjetër përveç përfitimit tuaj.

Vullnetarizmi gjithashtu lufton “humbjen e kuptimit” që shpesh shoqëron vetminë, siç përmbledh Killam. “Duke bërë vullnetarizëm për shkaqet sociale që janë të rëndësishme për ne, ne mund të fitojmë një ndjenjë qëllimi, e cila mund të na mbrojë nga rezultatet negative shëndetësore”.

Përfundimisht, njerëzit që vullnetarizojnë dhe kështu luftojnë vetminë dhe zhvillojnë marrëdhënie, kanë më pak gjasa të zhvillojnë rënien kognitive. Vullnetarizmi çon në rritjen e angazhimit dhe stimulimit, gjë që mund të ndihmojë në marrëdhëniet.

Ashtu si shumë gjëra në këto studime përshkruese të shkencës, është më e lehtë të flitet për shpenzimin e vullnetarizmit pak kohë sesa të bëhet realisht.

Por nëse nuk jeni të lumtur dhe ju nuk keni marrëdhënie të mira që Studimi i Zhvillimit të të Rriturve sugjerojnë janë më të rëndësishmet, të paktën tani keni një udhërrëfyes.

Burimi: INC.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *