Suedia nje nga vendet me me pak te infektuar ne Evrope, ja masat qe kane marre ata

Ndersa i gjithe globi ka vene masa shtrenguese izolimi dhe karantine, ne Suedi jeta vazhdon normale.

E vetmja mase qe eshte deklaruar deri tani ne Suedi eshte mos grumbullimi i me shume se 50 vetave dhe bizneset si edhe bare e restorante vazhdojne te punojne ne te gjitha oraret si me pare.

Ndersa sa i perket arsimit shkollat e mesme dhe universitetet jane mbyllur ketu ne shkollat fillore kane mbetur te hapura..

Megjithese ne Suedi jane regjistruar mbi 4900 raste infektimi dhe me shume se 239 jete te humbura, qeveria ende nuk ka deklaruar izolim total te njerezve por vetem te semureve dhe grupeve te rezikuara u ka kerkuar te qendrojne ne shtepi.

Vetem nje thirrje eshte raportuar prej kryeministrit Stefan Lofven, i cili iu eshte drejtuar njerezve per te ‘marre pergjegjesite’ e tye duke kujtuar larjen e duarve dhe izolimin total social nese ndjehen semure.

Mirepo sado qe sondazhet tregojne mbeshtetjen e qeverise, ende ka kritika ne vend se mos ndoshta po ekspozohen shume ndaj rrezikut pa mbrojtje.

Kjo s`ka mbaruar me kaq pasi javën e kaluar, një grup zyrtarësh të lartë të shëndetit kane dërguar një letër qeverisë per t`i kërkuar vendosjen e disa masave më të forta. “Kombi ynë nuk duhet të jetë përjashtim në Evropë,” thuhej ne leter. Aty zyrtaret ringrinin ceshtjen shqetesuese se qeveria të ndërmarrë veprime tani pasi ndryshe nga fqinjët si Danimarka, Finlanda dhe Norvegjia, Suedia ende nuk ka mbyllur kufijtë dhe madje as bizneset