Vajza e vogël diagnostikohet me tumor ne sy. Nëna e saj paralajmëron për shenjat e para

Një nënë ka zbuluar shenjën shqetësuese që vajza e saj kishte kancer në sy.

Nënat e Isla Palul, Rebecca vuni re se syri i saj lëvizte çuditërisht ndërsa luante me lodra.

Të shqetësuara se syri i saj dukej sikur po dilte thirrën mjekun e tyre të përgjithshëm.

Vajza eshte tashmë tre vjeç,dhe syrin i saj i djathtë ka një formë te rrallë dhe agresive te kancerit të syrit.

Prindërit e saj po paralajmërojnë prindrit e tjere për simptomat që duhet të kenë kujdes.Sa me shpejt te shkoni tek doktori aq me mire eshte

Simptomat e kesaj semundje përfshijnë një reflektim të bardhë të pazakontë në bebëzën e syrit, një shikim të dobët, një sy të skuqur ose të përflakur dhe shikim të dobët.

Zbulimi i hershëm është thelbësor për të shpëtuar shikimin dhe jetën.

Rebecca paralajmëroi kur u bë një foto e Islës me blic pas diagnostikimit, u vu re simptoma më e zakonshme një ‘shkëlqim’ i bardhë në sy.

Pasi vajza e vogel beri 5 senanca me kimeoterapi tumori i saj filloi te tkurrej dhe gjendja e saj filloi te permiresohej.

ÇFARË ËSHTË RETINOBLASTOMA?

Retinoblastoma është një lloj i rrallë i kancerit të syrit që zakonisht prek fëmijët nën moshën pesë vjeç.

Siç zakonisht kapet herët në MB, 98 për qind e fëmijëve me sëmundje trajtohen me sukses.

Rreth 50 fëmijë e zhvillojnë këtë gjendje çdo vit në Britani.

Ai prek deri në 300 të rinj në vit në SHBA.

Retinoblastoma është veçanërisht një kancer i retinës, i cili është rreshtimi i ndjeshëm ndaj dritës në pjesën e pasme të syrit.

Mund të prekë njërin ose të dy sytë.

Një gjen fajtor është përgjegjës në rreth 40 për qind të rasteve. Kjo mund të trashëgohet nga prindërit e të sëmurit ose mund të ndodhë spontanisht.

Simptomat më të zakonshme janë bebëza që duket si syri i një maceje dhe fëmija zhvillon një shikim të syrit.

Pamja me sy mace shihet më së shpeshti në foto.

Tumoret e vogla zakonisht mund të trajtohen me lazer ose trajtim me ngrirje.

Tumoret më të mëdhenj mund të kërkojnë kimioterapi ose kirurgji.