Zbulimi i ri befasues/ Ja ne cilën temperaturë zhduket Koronavirusi

Nje test me sukses eshte bere ne universitetin francez “Aix-Marsejë” kane zbuluar vendet e përshtatshmërisë dhe kushtet e mbijeteses se virusit.

Shkencëtarë nga Universiteti Aix-Marsejë në Francë kanë kryer teste për të kuptuar se si mund të mbijetojë dhe të riprodhojë edhe pas ekspozimit të gjatë në temperaturat e larta dhe keto jane studime te reja qe te kuptojme se si ndryshon virusi dhe se si perhapet ai.

Studiuesit iu nënshtruan shtameve patogjene në 60 gradë për një orë dhe rezultati ishte që nxehtësia nuk ishte në gjendje t’i eliminonte të gjithë dhe ky eshte nje lajm i mire sepse tashme po afron dhe ditet e ngrohta qe keshtu kjo gje nuk do ta ndaloj por do ja veshtiresoj levizjen dhe do te jete me e ngadalt.

Por në sa gradë mbijeton Koronavirusi?

Studiuesit, të udhëhequr nga profesori Remi Charrel, krijuan dy kultura të qelizave të veshkave nga një majmun afrikan.

Njëra me proteina shtazore, pra e kontaminuar, dhe tjetra pa asnjë kusht. Pasi ekspozuan të parën për 60 minuta, disa shtame mbijetuan dhe madje u riprodhuan më vonë, ndërsa në rastin e dytë ata vdiqën plotësisht.

Në të kundërt, në një provë tjetër të kryer në 92 ° për 15 minuta ekspozim, efektiviteti ishte total. Në dritën e këtyre rezultateve, teoria sipas së cilës ardhja e verës do t’i jepte fund pandemisë, është pjesërisht e rrezuar./ Burimi: Corriere