3 shkaqet kryesore qe ju po shkaterroni pankreasin tuaj

Pankreatiti është inflamacion i pankreasit. Pankreasi juaj është një organ me mish i vendosur në qendër të zorrëve tuaja. Puna e pankreasit është të prodhojë kimikate tretëse për të kthyer çdo gjë që hani në diçka që mund të absorbohet. Pankreasi juaj gjithashtu prodhon insulinë.

Ekzistojnë tre shkaqe kryesore të pankreatitit: alkooli, ilaçet, dhe gurët në tëmth.

ALKOOLI
Pankreasi është veçanërisht i ndjeshëm ndaj alkoolit. Një periudhë e vetme e pirjes së tepërt mund të sjellë një sulm të pankreatitit në një person ndryshe të shëndetshëm. Nëse pankreatiti juaj është për shkak të pirjes së tepërt ose të tepruar , do t’ju duhet të hiqni dorë nga alkooli – për pjesën tjetër të jetës tuaj.

Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetësisë , alkooli dëmton qelizat e pankreasit dhe ndikon në proceset metabolike që përfshijnë insulinën. Kur pini shumë, rrezikoni pankreasin. Në nivel kombëtar, alkoolizmi dhe abuzimi me alkoolin është “shkaku i vetëm më i zakonshëm i pankreatitit kronik”, sipas NIH, përgjegjës për midis 40% dhe 70% të rasteve.

MEDIKAMENTET
Një bollëk ilaçesh mund të kenë si efekte anësore inflamacionin e pankreasit, duke përfshirë:

Estrogjenet
Steroidet
NSAIDs
Ilaçet për presionin e gjakut
Barnat e kimioterapisë

GURËT NË TËMTH
Gurët e tëmthit , në disa raste, mund të bllokojnë ndërlidhjen e tubave kullues që çojnë në zorrën tuaj të vogël, duke shkaktuar një rezervë në pankreasin tuaj. Për shkak se kimikatet tuaja të pankreasit nuk mund të çlirohen përmes urinës, ato do të fillojnë të tretin automatikisht pankreasin tuaj.

Nëse pankreatiti nuk trajtohet
Nëse pankreatiti juaj nuk trajtohet, mund të shkaktojë dehidrim kaq të rëndë nga trupi juaj duke u përpjekur të shuajë zjarrin kimik në zorrën tuaj, saqë mund të përfundoni me dështim të shumë organeve. Si rezultat, mund të përfundoni me dështim kardiak, pulmonar dhe veshkave.

Perktheu M.C.
shijejete.com