7 shenja qe tregojne se femija juaj eshte inteligjent

Keto jane shenja qe tregojne se femija juaj eshte inteligjent.

1. Memorie e shkëlqyer
Është e qartë se një kujtesë e mirë është e rëndësishme që fëmijët të mësojnë dhe të ruajnë informacione të reja, si në shkollë ashtu edhe në shtëpi. Në fakt, sipas psikologes dhe autores Tracy Packiam Alloway , “kujtesa e punës është e lidhur jo vetëm me të mësuarit (nga kopshti në kolegj), ​​por me vendimmarrjen në aktivitetet e përditshme.” Një fjalë paralajmëruese, studimet tregojnë se fëmijët me kujtime të mira janë gjithashtu më të mirë në gënjeshtër !

2. Aftësitë e leximit të hershëm
“Leximi është për mendjen ashtu siç është ushtrimi për trupin,” shkroi eseisti anglez Joseph Addison. Mesatarisht, fëmijët jashtëzakonisht inteligjentë fillojnë të lexojnë me shikim para moshës katër vjeç, ndërsa shumica e fëmijëve janë më afër moshës gjashtë ose shtatë vjeç para se të arrijnë këtë moment historik. Ka shumë faza të leximit dhe fëmijët duhet të mësojnë të njohin dhe kuptojnë fjalët përpara se të fillojnë të lexojnë vetë. Disa fëmijë mund të zbulojnë gëzimin e leximit më vonë në jetë, por sapo të fillojnë të lexojnë, fëmijët inteligjentë shpesh janë të tëri.

3. Kuriozitet
Sipas Harvard Business Review , “kurioziteti është po aq i rëndësishëm sa inteligjenca” dhe të kesh një mendje kureshtare është një tregues i mirë i suksesit. Fëmijët që bëjnë shumë pyetje po demonstrojnë një dëshirë të lindur për të mësuar. Ndërsa kërkojnë mundësi për të mësuar kudo që janë, ata zhvillojnë më tej mendjen dhe intelektin e tyre.

4. Ndjenja e humorit
Historianët shpesh vërejnë për sensin e mprehtë të humorit të Abraham Lincoln . Kur u akuzua se ishte me dy fytyra në një debat presidencial, Lincoln u përgjigj: “Sinqerisht, nëse do të isha me dy fytyra, a do t’jua tregoja këtë?” Shumë nga thëniet më të famshme të Winston Churchill janë talljet qesharake që zbuluan zgjuarsinë e tij. Megjithëse humori i tij mund të ishte prerës, ai gjithashtu kishte një mënyrë me fjalët. “Të mbyllësh një fjali me një parafjalë është diçka me të cilën nuk do ta vendos,” tha ai me shaka. Mos e dekurajoni sensin e humorit të fëmijës suaj; mund të jetë një shenjë madhështie!

5. Aftësia muzikore
Studimet tregojnë një lidhje midis të qenit muzikant dhe të qenit inteligjent, dhe studiuesit besojnë se fëmijët përfitojnë akademikisht kur marrin një arsim muzikor . Të gjithë prindërit duhet t’i ekspozojnë fëmijët e tyre në muzikë që në moshë të re, edhe nëse ata nuk kanë një talent të veçantë muzikor. Studiuesit besojnë se trajnimi muzikor ndikon në tru dhe zhbllokon aftësinë për të menduarit krijues.

6. Vendos standarde të larta
Fëmijët e zgjuar – dhe të rriturit e suksesshëm – priren të vendosin një shirit të lartë për veten e tyre. Ata kanë një nevojë instinktive për t’u përmirësuar dhe për të bërë më mirë në fushat që kanë rëndësi për ta. Kjo nxitje gjithashtu i ndihmon ata të mësojnë aftësi të reja dhe lëndë shkollore në mënyrën më të mirë të aftësisë së tyre. Të qenit hiper-përqendruar në fusha specifike të interesit mund të jetë gjithashtu një shenjë e një IQ të lartë.

7. Folës me të rriturit
Fëmijët e talentuar shpesh përshkruhen si ” të rritur të vegjël ” për shkak të pjekurisë së tyre të hershme, një ndërgjegjësimi më të madh për ngjarjet aktuale dhe prirjes së tyre për të biseduar me të rriturit dhe jo me fëmijët e tjerë. Një fëmijë veçanërisht i zgjuar mund të jetë ai që bisedon me të rriturit në një festë ditëlindjeje në vend që të luajë me fëmijët e tjerë. Të shijosh bisedën dhe të flasësh për një sërë temash është gjithashtu një shenjë e inteligjencës tek fëmijët.