Alarmi për salsiçet “Wudy”/ Çfarë është bakteri që gjendet tek to dhe çfarë shkakton?

0
49

Pak më parë, Autoriteti Kombëtar i Ushqimit njoftoi për praninë e një bakteri të rrezikshëm në disa prodhime të markës së salsiçeve Wudy që shiten në Shqipëri dhe shumë shqiptarë i konsumojnë. Bëhet fjalë për bakterin “Listeria monocytogenes”.

Por çfarë është “Listeria monocytogenes”?

Listeria monocytogenes është lloji i baktereve patogjene që shkakton infeksionin listeriozë. Është një bakter anaerobik fakultativ , i aftë të mbijetojë në prani ose mungesë të oksigjenit. Mund të rritet dhe të riprodhohet brenda qelizave të bujtësit dhe është një nga patogjenët më virulentë të ushqimit: 20 deri në 30% e infeksioneve të listeriozës ushqimore te individët me rrezik të lartë mund të jenë fatale.

Listeria monocytogenes është përgjegjëse për rreth 1600 sëmundje dhe 260 vdekje në Shtetet e Bashkuara çdo vit, listerioza renditet e treta në numrin e përgjithshëm të vdekjeve në mesin e patogjenëve bakterialë që vijnë nga ushqimi, me shkallë të vdekshmërisë që tejkalojnë edhe Salmonelën.

Në Bashkimin Evropian , listerioza ndjek një trend rritës që filloi në vitin 2008, duke shkaktuar 2,161 raste të konfirmuara dhe 210 vdekje të raportuara në 2014, 16% më shumë se në 2013. Normat e vdekshmërisë nga listerioza janë gjithashtu më të larta në BE sesa për patogjenët e tjerë që vijnë nga ushqimi. Burimi JOQ