Burri 44 vjeç që qau para botës, ky është Presidenti i Ukrainës që bota e la vetëm/ Dy fëmijët e tij nuk i largoi nga vendi

Presidenti i Ukrainës Volodymyr Zelenskyy erdhi në pushtet në vitin 2019 , duke marrë drejtimin e vendit të shkatërruar nga lu fta dhe korr upsioni prej rreth 45 milionë banorësh, pa ndonjë përvojë paraprake politike.

Ai fitoi presidencën duke siguruar më shumë se 73 përqind të votave. I lindur në qytetin industrial kryesisht rusishtfolës të Kryvyi Rih në Ukrainën qendrore, babai i dy fëmijëve shihej si më i miri për të pasur sukses në misionin e tij dhe pak pasi u bë president, përdori diplomacinë për të detyruar Moskën të shkëmbente disa grupe të bur gosurish ukrainas të luf tës.

Por vullneti i mirë i presidentit rus Vladimir Putin nuk do të zgjaste, pasi Zelenskyy nuk e ndryshoi politikën e jashtme pro-perëndimore të vendit të tij në favor të lidhjeve më të ngushta me ish zotin e tij, Moskën.

Vitin e kaluar, Rusia filloi grumbullimin e trupave të saj pranë kufijve të Ukrainës me pretekstin e mbajtjes së stërvitjeve us htarake.

Pavarësisht paralajmërimeve nga Shtetet e Bashkuara për planin rus për të pushtuar Ukrainën, Zelenskyy u përpoq të ruante qetësinë në vend, duke u bërë thirrje ukrainasve të shmangin panikun .

Megjithatë, ai lëvizi nëpër kryeqytetet e Evropës, duke u përpjekur të sigurojë mbështetje diplomatike, usht arake dhe financiare për Ukrainën për të penguar Moskën nga pushtimi.

Të enjten, më 24 shkurt, Zelenskyy u bë presidenti më i ce nueshëm i Evropës, pasi Rusia nisi një pu shtim të plotë të Ukrainës nga toka, ajri dhe deti.

“Është shumë e qartë se ai dëshiron një ndryshim regjimi dhe regjimi duhet të jetë – sipas tij – dashamirës ndaj interesit të Rusisë, duke hedhur poshtë rrugën e anëtarësimit në NATO dhe BE, duke pretenduar një lloj neutraliteti ose një pozicion të Finlandës,” tha ai. duke iu referuar vendimit historik të Finlandës për t’u lidhur me Evropën, por për të shmangur armiqësinë ndaj Rusisë duke mos u anëtarësuar në NATO.

Zelenskyy gjithashtu e identifikoi veten si “objektivi numër një” i Rusisë, por ai dhe familja e tij mbetën në Ukrainë.

44-vjeçari kritikoi gjithashtu aleatët e Ukrainës që nuk i dolën fizikisht në mbrojtje të vendit të tij, duke u kufizuar me mbështetje verbale, financiare dhe diplomatike.

“Ne kemi mbetur vetëm për të mbrojtur shtetin tonë,” tha ai në një fjalim me video drejtuar kombit pas mesnate.

“Kush është gati të lu ftojë përkrah nesh? Nuk shoh njeri. Kush është gati t’i japë Ukrainës një garanci për anëtarësimin në NATO? Të gjithë kanë fr ikë.”

Përdoruesit e mediave sociale e kanë quajtur atë “një njeri të vetmuar, por i nderuar”./BURIMI : AL JAZEERA