Shkencëtarët zbuluan se fëmijët marrin shumicën e gjeneve prej gjyshes nga ana e nënës

0
349

Gjyshet tona nga nëna janë unike në atë që kanë një lidhje të veçantë me ne, nipërit e mbesat e tyre. Ata luajnë një rol të rëndësishëm në jetën tonë, si në një nivel emocional dhe në një nivel gjenetik. Edhe nëse nuk shpenzoni shumë kohë me gjyshen tuaj nga nena, lidhja mes jush dhe saj nuk do të zhduket kurrë.

Kjo ndodh sepse ju trashëgoni ADN-në e saj, temperamentin e saj, shijet e saj dhe emocionet e saj!

Ne u interesuam më shumë rreth kësaj teme për të kuptuar se çfarë na lidh ne me gjyshet tona nga nëna. Le t’i hedhim një vështrim asaj që kemi gjetur!

Alejandro Jodorowsky, një eseist kilian, ka shkruar një libër të quajtur Metagjenologjia: Vetë-zbulim përmes Pemës Familjare, ku ai shpjegon ndikimin gjenetik të gjysheve nga nëna në nipërit e tyre, sepse gjenet mund të kalojnë nga një gjysh direkt tek nipërit .

Sipas Alejandro, gjenet që fëmijët marrin në mitrën e nënave të tyre vijnë direkt nga gjyshet e tyre. Në mesin e gjyshërve dhe të afërmve, gjyshja e nënës është ajo që është më përgjegjëse për trashëgiminë e gjeneve.

Gjenet jo gjithmonë kalojnë direkt në brezin e ardhshëm, ndonjë prej tyre mund dhe të anashkalohet. Kjo është arsyeja pse ekziston gjithmonë një mundësi që disa fëmijë mund të duken si hallat e tyre, xhaxhallarët dhe gjyshërit më shumë se prindërit e tyre.

Fëmijët nuk mund të duken tamam si gjyshja e tyre, por gjithmonë do të ketë një shenjë: një nishan, një buzëqeshje, ngjyra e syve, mënyra e lëvizjes dhe ecjes. Gjithashtu, ata ndonjëherë trashëgojnë strukturën e eshtrave, muskujt, apo sëmundjet gjenetike nga gjyshërit e tyre.

Ne ndajmë një mesatare prej 25% të ADN-së tonë me gjyshërit tanë. Shkencëtarët nga Universiteti i Kembrixhit kanë botuar hulumtime rreth lidhjes midis gjyshes së nënës dhe nipërve të tyre. Sipas këtij hulumtimi, kjo lidhje ndodh për shkak të kromozomit X: gjyshet e nënës kalojnë 25% të kromozomeve të tyre X tek të gjithë nipërit e mbesat e tyre, gjë që u lejon atyre të trashëgojnë gjenet.

Gjyshet nga babai kalojnë vetëm kromozomet X tek mbesat e tyre, por jo tek nipërit e tyre. Pra, ndërsa gjyshja e babait ka një lidhje prej 50% të me kromosomin X me mbesat e saj, ajo ka 0% lidhje me kormozomin X tek nipërit e saj.

Mos u shqetësoni, kjo nuk do të thotë që nipërit e mbesat nuk janë të afërta me gjyshërit nga babai. Gjëja më e rëndësishme për t’u mbajtur mend është mbajtja e kontaktit të shpeshtë dhe prania e përgjithshme në jetën e fëmijës. Kjo do të përmirësojë lidhjet esenciale që janë të nevojshme për të ndërtuar një familje të fortë miqësore, pavarësisht nga gjenet apo gjinia.

Sipas Jodorowsky, fëmijët gjithashtu trashëgojnë përvoja emocionale të gjysheve të tyre nga ana e nënës. Emocionet që një gjyshja ndjeu kur ajo ishte shtatzënë me vajzën e saj mund të kalojë tek nipërit e saj të ardhshëm pasi që ky informacioni mund të regjistrohet në ADN dhe të mbetet aty edhe nëse kalon një brez.

A keni vërejtur ndonjë ngjashmëri midis jush dhe gjyshes tuaj nga ana e nënës? Apo a duken fëmijët tuaj si nëna juaj? Le të shkëmbejmë disa foto në seksionin e komenteve!