Hapja e kufijve, shtetet e BE marrin vendimin e fundit per ata qe duan te udhetojne

Koronavirusi hapi shume problem aeroporteve dhe agjensive te udhetimit dhe tani eshte shume e veshtir qe vendet te jene paralel dhe te fillojne udhetimet si dikur.

Do te duhet kohe jave apo muaj qe gjendja te shkoje aty ku ishte dhe udhetimet te shkojne ne normalitet.

Pjesa me e madhe e vendeve anetare kane caktuar 15 qershorin, si diten kur do te lejojne serish levizjen e lire mes vendeve te bllokut, por ajo nuk do te jete ashtu si ne normalitetin edikurshem do te kete shume probleme dhe do zgjidhen avash avash.

Gjermania ka thene se do te hape kufijte per te gjitha shtetet e zones Shengen dhe Zvicren nese situata me koronavirusin nuk do te perkeqesohet, duke hequr gjithashtu paralajmerimet per te mos udhetuar ne shtete te prekura, si Italia dhe Spanja.

Por rregullat ndryshojne nga vendi ne vend dhe jo tegjithe jane tegatshemt’i hapin kufijte per te gjithe. Italia dhe Spanja jane ato qe frikesojne me shume.
Nga 3 qershori, Italia lejon udhetimet nga anetaret e tjere te BE, por shume po hezitojne t’i hapin dyert per italianet e prekur rende nga kriza shendetesore.

“Unejam perkrahes i madh i lirise se udhetimit, por prapeduhettejemi te kujdesshem me Italine”, tha Rudolf Anschober, minister i Shendetesise ne Austri.

Gjithashtu, Zvicra rekomandon qytetaret e saj te mos udhetojne per ne Itali dhe per momentin vazhdon ta mbaje kufirin te mbyllur.

Greqia ka lene italianet dhe spanjollet jashte listes me shtetasit qe do te lejohen te udhetojne ne kete vend gjate muajit qershor e gjithashtu Portugalia ka thene se nuk dote mireprese turistet nga keto vende.

Italia nuk do ta pranoje nje situate te tille e ka paralajmeruar se do te kunderpergjigjet nese do te lihet jashte edhe per shume kohe. Sa i perket qarkullimit me vendet e treta, Bashkimi Europian do te marre nje vendim ne mesin e qershorit.