Lan vetë enët, pastron banjon dikur.Njihuni me vjehrrin miliarder të Rishi Sunak

0
124

INDI- Kryeministri i ri i Britanisë së Madhe Rishi Sunak e ka vjehrrin miliarder. Pasuria e NR Narayana Murthy Përllogaritet në 3.9 miliard Pound. Por ai jeton në të njëjtin apartament në Bengaluru me gruan e tij, Sudha. Ky është apartamenti në të cilin ka nisur te jetojë dekada më parë. Murthy bën jetë modeste. Drejton një makinë të vogël, pastron enët dhe tualetin e tij.

Murthy është i famshëm në Indi për bashkëthemelimin në vitin 1981 të firmës së softuerit Infosys, tani një kompani që vlen 9.6 miliardë paund e që punëson më shumë se 345,000 njerëz. I vetmi ndryshim nga koha e mëparshme, është se banesa e tij tani është e mbushur me shumë libra.

Nuk ka shkëlqim në jetën e tyre, nuk ka modë të lartë, nuk ka pushime luksoze apo avionë privatë, nuk ka shtëpi luksoze, nuk ka marka luksoze. Gjithçka rreth tyre është e ulët dhe e përmbajtur. Murthy është një introvert që nuk i pëlqen asgjë më shumë se të lexojë. Në librin e Sudha-s të vitit 2017, Three Thousand Stitches, ajo tregoi se si burri i saj pastron tualetin e tij, një punë që shumë indianë zakonisht ua lënë punonjësve dhe gjithashtu lan pjatën e tij pas ngrënies.

Punonjësit në Infosys kanë folur për besimin e tij në dinjitetin e punës dhe e kanë parë Murthy-n duke rregulluar vetë probleme të vogla elektrike në mensë. Ai është i njohur për integritetin e tij dhe thotë se kurrë nuk ka dhënë ryshfet.

“Fuqia e vërtetë e parasë është në dhënien e saj”, është një nga thëniet e tij të famshme.

Murthy dhe gjashtë miq inxhinierë themeluan Infosys pasi u ulën në banesën e tij duke debatuar se si mund të krijonin një kompani për të shkruar kodet e softuerit. Ata nuk kishin kompjuter dhe duhej të merrnin hua 10,000 rupi (100 £) nga Sudha për të filluar kompaninë, duke përdorur dhomën e përparme të shtëpisë Murthy si zyrë.

Infosys u rrit gjatë katër dekadave për të ofruar infrastrukturë softuerike, konsulencë, teknologji dhe shërbime të kontraktimit dhe mori një nxitje të madhe në vitet 2000 kur kompanitë amerikane filluan të zhvendosnin zhvillimin e softuerit dhe punën në zyrën e pasme në Indi, sepse ishte më e lirë. Të ardhurat e Infosys u rritën dhjetëfish nga viti 1999 në 2004, duke arritur në 1 miliard dollarë. Sot ajo vlerësohet në 11 miliardë dollarë.

Përpara se Murthy të tërhiqej si kryetar i bordit në vitin 2011, përpikëria e tij me sa duket ishte po aq obsesive sa ajo e Immanuel Kant, orari i të cilit ishte aq i saktë sa amvisat gjermane vendosën orët e tyre bazuar në shëtitjet e tij të përditshme.

“Unë do të isha në zyrë në orën 6.20 çdo mëngjes derisa të dilja në pension. Kjo dërgoi një mesazh të pashlyeshëm për të rinjtë për arritjen e zyrës në kohë, “tha Murthy në një intervistë me Economic Times në korrik.

Murthys, të dy në fund të të 70-tave, shihen si një çift klasik i klasës së mesme indiane jugore, duke nënkuptuar thjeshtësi në ushqim, veshje dhe orendi, duke jetuar sipas vlerave të forta familjare, duke theksuar edukimin dhe punën e palodhur, ndershmërinë dhe sjelljen e butë. Pronarët në Delhi edhe sot e kësaj dite shpesh deklarojnë ‘indianët e jugut të preferuar’ në reklama kur japin apartamente, për shkak të këtij reputacioni.

Gjatë viteve të para të Infosys, kur paratë ishin të pakta, Murthy udhëtoi në klasin ekonomik edhe në fluturime ndërkombëtare. Ai e ndaloi këtë vetëm kur kompania arriti të ardhura prej 1 miliard dollarësh.

“Ai ishte një model frymëzues dhe i jashtëzakonshëm,” tha Suhel Seth, një guru marketingu dhe partner menaxhues i Counselage, i cili njeh Murthy. “Ai ishte unik duke i treguar indianit mesatar të klasës së mesme se mund të kesh sukses duke qenë etik në të njëjtën kohë. Ai është mishërimi i njeriut të vetë-krijuar dhe përulësia e tij është e vërtetë.”

Murthy doli në pension pasi mbushi 65 vjeç në 2011, në përputhje me politikën e kompanisë, por bordi e mbizotëroi atë që të kthehej në 2013 për të ringjallur pasurinë e saj të rënduar. Pikërisht gjatë këtij viti, si kryetar ekzekutiv, ai solli në Infosys djalin e tij, Rohan, i cili ka doktoruar në Harvard.