Nuk ka ndodhur me pare.Zbulohet ne Australi, ja kush po e perhap zjarrin

Australia si kurr me pare po përballet me nje ngjarje te vecante se si hapen vatrat e zjarrit.Nuk ndodh kjo gje ne vende te tjera.Kjo po ndodh vetem ne Australi.

Sipas lajmeve bëhet fjalë për një lloj zogu pasi shihen duke përhapur zjarre duke kapur shkopinj flakërues dhe duke i hedhur në fusha të thata kastile per te ndodhur kjo gje.

Deri në vitin 2018 mendohej se ata thjesht po përhapnin zjarr rastësisht, sipas National Geographic.

Por hulumtimet e mëtejeshme në sjelljen e tyre zbuluan se ata po përhapnin zjarret, me qëllim të përfitimit.Dhe kjo nuk dihej me pare.E habitshme qe ndodh dika e tille.

Bob Gosford filloi një projekt të madh kërkimor në vitin 2012 bazuar në regjistrimet e fenomenit ai eshte nje shkencetar rrth zogjve.

Ai thote:“Unë kam parë një skifter të marrë një shkop duke u djegur në kthetrat e tij dhe ta hedh në një copëz të freskët me bar të thatë, gjysmë milje larg, pastaj të presë eksodin e çmendur të brejtësve dhe zvarranikëve të djegur dhe të frikësuar nga zjarri”.

“Kur ajo zonë u dogj, procesi u përsërit diku tjetër…”, citohet të ketë thënë Waipuldanya.