Pagjumësi apo stres dhe depresion; si të kuptoni problemet që keni në lidhje me gjumin

Ka raste në të cilat nga lodhja e tepërt gjumi nuk na zë shumë rehat dhe flejmë me ndalesa dhe të nesërmen jemi ende të lodhur. Por ka raste të tjera kur këto crregullime gjumi janë të përditshme dhe këtu rasti bëhet më serioz. Ekziston një marrëdhënie e studiuar mirë midis gjumit dhe depresionit. Në fakt, ka dëshmi se depresioni është shkaku më i zakonshëm psikiatrik i pagjumësisë.

Simptomat që lidhen me gjumin në depresion janë:

Vështirësia që të ju zë gjumi (pagjumësia fillestare)
Vështirësia që ka të bëj me zgjimin pasi keni fjetur (pagjumësia e ndërmjetme)
Zgjoheni shumë herët në mëngjes (pagjumësia përfundimtare)
Rreth 90% e pacientëve në depresion kanë probleme me gjumin, një e treta e të rriturve të shëndetshëm kanë simptoma të pagjumësisë dhe 10% e të rriturve raportojnë probleme kronike të gjumit që ndërhyjnë në rutinën e tyre të përditshme.

Pagjumësi apo stres dhe depresion; si të kuptoni problemet që

Shumë pacientë me cilësi të ulët gjumi përpiqen të kompensojnë duke qëndruar në shtrat më shumë duke u përpjekur të bien në gjumë. Nuk është e pazakontë për njerëzit që flenë rreth 5 orë në natë për të qëndruar në shtrat në mes 9-10 orë, gjë që mund të kontribuojë në mbajtjen e problemeve të gjumit. Në raste të tilla, mund të jetë e dobishme të përpiqeni të zvogëloni kohën e tyre në shtrat.

Pagjumësi apo stres dhe depresion; si të kuptoni problemet që

Këshilla për zakonet e shëndetshme të gjumit

Mëngjes:

Çohuni sa më shpejt pasi që të zgjoheni dhe mos u ktheni në shtrat
Mundohuni të zgjoheni çdo ditë në të njëjtën kohë
Shkoni dhe merrni pak ajër të freskët në mëngjes – mund të bëni një shëtitje të shkurtër në dyqan për gazetat ose sendet ushqimore
Shmangni dremitjet. Nëse bëni një sy gjumë, mund të ndiheni më pak të lodhur, por do t’ju duhet më shumë kohë të bini në gjumë atë natë. Shumë njerëz në depresion mund të ndihen edhe më të lodhur pasi bëjnë një sy gjumë
Mundohuni të jeni fizikisht aktiv gjatë ditës
Shmangni kafeinën pas 4 paradite. dhe mos pini më shumë se dy pije me kafeinë gjatë ditës (kafe, çaj, koke dhe pije energjetike)

Pagjumësi apo stres dhe depresion; si të kuptoni problemet që
Para se të fleni:

Shmangni duke shkuar në shtrat shumë herët
Shmangni alkoolin përpara kohës së gjumit: alkooli mund të shkaktojë më pak gjumë të thellë dhe zgjim të vazhdueshëm gjatë natës
Mos pini duhan në gjysmë ore para se të shkoni për të fjetur: nikotina është një nxitës
Mos shkoni në shtrat të uritur ose pas një vakti të madh
Ushtrimi i rregullt fizik mund të përmirësojë gjumin, por ushtrimi fizik shumë i kërkuar duhet të shmanget para se të fle
Lejoni vetes që të keni një periudhë relaksuese para se të shkoni në gjumë: Nëse jeni duke punuar ose studiuar duhet të ndaloni 30 minuta para se të flini dhe të bëni diçka të relaksuar gjatë asaj kohe
Përdoreni shtratin vetëm për gjumë dhe aktivitete seksuale, dhe jo për të shikuar televizor ose gjurmuar në internet
Nëse pas njëfarë kohe në shtrat, nuk ndjeheni si të bini në gjumë, ngrihuni dhe shkoni në një dhomë tjetër dhe bëni një aktivitet relaksues (dëgjoni muzikë të qetë) dhe pastaj të ktheheni në dhomë gjumi