Pse fëmijët dhe gjyshërit e duan shume njëri-tjetrin?

0
361

Një marrëdhënie e ngushtë mes gjyshërve dhe nipërve ka përfitime shumë të veçanta për të dyja palët. Shpesh ofron një alternativë unike për fëmijët ndaj marrëdhënies së tyre me prindërit, ndërsa gjyshërit janë në gjendje të gjejnë argëtimin dhe shpërblimin e fëmijëve pa presionin e prindërimit. Por përfitimet nuk ndalen me kaq.

Çfarë fitojnë nipërit nga gjyshërit e tyre
Ka avantazhe të qarta për fëmijët, gjyshërit e të cilëve janë të përfshirë në jetën e tyre. Në fakt, studimet tregojnë se fëmijët, gjyshërit e të cilëve luajnë një rol në jetën e tyre, kanë më pak gjasa të vuajnë nga depresioni dhe ankthi. Ata gjithashtu kanë më shumë gjasa të ndihen të sigurt në veten e tyre dhe të rehatshëm duke provuar gjëra të reja. Kjo është ndoshta për shkak të dashurisë, dashurisë dhe inkurajimit që gjyshërit në përgjithësi u japin nipërve të tyre.

Vitet e tyre shtesë do të thotë se ata kanë mençuri dhe këshilla që vetëm koha dhe përvoja mund t’i japin. Për shkak të kësaj, ata janë në gjendje të jenë këshilltarë dhe të besuar për nipërit e mbesat në mënyra që prindërit nuk munden, ose të paktën nuk janë aq të pozicionuar për të qenë.

Shumë prindër habiten se sa të lehtësuar, të dashur, tolerues dhe lejues janë gjyshërit ndaj fëmijëve të tyre. Nuk është e pazakontë të dëgjosh prindërit të thonë gjëra të tilla si, “Nana nuk ishte kurrë e tillë kur isha fëmijë” ose “Gjyshi nuk pati kurrë kohë t’i bënte ato gjëra me mua”. Kështu përfitimi i të qenit i madh dhe jo vetëm prind. Gjyshërit kanë kohë për t’u argëtuar, për të dhënë mësime, për të dëgjuar ose për të treguar histori dhe për të dashuruar në një mënyrë që nuk e kanë bërë kurrë si prindër. Ka një përfitim të jashtëzakonshëm për vetëbesimin e një fëmije që të ketë këta njerëz të dashur dhe të sigurt në jetën e tyre, të cilët me të vërtetë gëzojnë shoqërinë e një fëmije.

Çfarë fitojnë gjyshërit nga nipërit e tyre
“Për gjyshërit, marrëdhënia e tyre me nipërit e mbesat e tyre mund të jetë po aq e dobishme. Për shkak se gjyshërit shpesh veprojnë si mësues, shokë loje, madje edhe kujdestarë të fëmijëve apo kujdestarë të nipërve të tyre, ata janë në gjendje të zhvillojnë lidhje që janë të ndryshme nga marrëdhënia prind-fëmijë. Kjo ndjenjë shtesë e qëllimit dhe ndjenjës së të qenit i nevojshëm është thelbësore për shëndetin mendor dhe fizik të të moshuarve. Kjo mund të kontribuojë në rënien mendore dhe një ndjenjë izolimi që është e vështirë të kapërcehet me kalimin e moshës. Nipërit ndihmojnë në kufizimin e negativeve të plakjes.
Ky lloj lidhjeje dhe qëllimi ndihmon për të shmangur probleme si vetmia dhe depresioni , të cilat janë të zakonshme tek të moshuarit dhe mund të kenë pasoja kërcënuese për jetën.

Asnjëherë mos e shpërfillni ndikimin pozitiv që mund të ketë një marrëdhënie e fortë midis brezave të ndarë. Në fund të fundit, ka një arsye që ata i quajnë të mëdhenj.