Studim i Shkencëtareve: Në fund të kufizimeve, virusi do të kthehet me lehte, karantinë deri në vitin 2021

Alarmi vjen nga Universiteti i Harvardit ku simulimet tregojnë se infeksioni ka të ngjarë të rifillojë sapo të hiqen kufizimet. Keshtu mund të futemi ne karantinë deri ne 2022.

Nëse parashikimet konfirmohen nga realiteti, vite te vështira, shumë të vështira na presin. Sipas një studimi të botuar në Science nga Shkolla e Shëndetit Publik T. H. Chan i Universitetit Harvard, karantina do të zgjasë, deri në vitin 2022, si dhe masat distancuese sociale. Pa ilaçe dhe vaksina specifike, me lehtësimin e kufizimeve, Koron.avirusi do të kthehet periodikisht deri në 2025.

Me kalimin e ditëve dhe përhapjen e pandemisë, duket gjithnjë e më pak e mundshme që virusi të mund të mposhtet ashtu siç ndodhi me, virusin Sars. Sipas ekspertëve, koron.avirusi i ri do të vazhdojë të qarkullojë sezonalisht, si viruset e gripit. Për të vlerësuar vërtetësinë e këtij skenari, imunologu Stephen Kissler dhe bashkëpunëtorët e tij kanë hartuar një model matematikor për të llogaritur dinamikën e infektimit gjatë pesë viteve të ardhshme. Të gjitha simulimet, si ato që parashikojnë një karantinë të njëhershme, ashtu edhe ato që konsiderojnë distancimin shoqëror me ndërprerje, tregojnë se infeksioni ka të ngjarë të rifillojë sapo të hiqen kufizimet. Nëse kjo ndodh për shembull në vjeshtë, kur transmetimi i virusit është më i madh, pritet një valë e infeksioneve të dimrit në vend të ose së bashku me sezonin e zakonshëm të gripit, me rrezikun e mbingarkesës së sistemit shëndetësor. Një skenar tjetër tregon se virusi mund të përsëritet përsëri në fund të vitit 2024. Sipas studiuesve, në mungesë të ilaçeve dhe vaksinave me të vërtetë efektive, mbikëqyrja sociale dhe distanca mund të duhet të mirëmbahen deri në vitin 2022 për të lejuar që spitalet të pajisin veten e tyre ne kohe, dhe për të arritur një imunitet të mirë të popullatës.