Vjen lajmi i madh nga Oksfordi, vaksina mund të jetë gati pas 4 muajsh

Prej disa kohesh ne mbare boten shkencetaret po garojne per te prodhuar nje vaksine per koronavirusin.

Tashme laboratori me i shpejte ne bote eshte ne Universitetin e Oksfordit dhe specifikisht ne Institutin Jenner.

Keshtu shkencetaret ne Jenner e kane filluar proven shume perpara madje edhe e kane provuar vaksinen per nje koronavirus te meparshem qe kishte qene i pademshem per njerezit.

Vaksina Jenner eshte testuar te 6 majmune ne nje Laborator në Institutin Kombëtar të Shëndetit në Montana muajin e kaluar, sipas New York Times.
Pasi majmuneve iu dhane doza te larta virusi gjate proves me vaksinen, ata te gjashtmbeten te shendetshem 28 dite me vone, ndersa majmunet pa vaksine u semuren.

CEPI i cili po financon njekohesisht 9 projekte per vaksinen ka shprehur se ka shprese qe vaksina per COVID-19 te jete gati ketij viti.

Madje shkencetaret e Oksfordit thone tani se me nje aprovim nga rregullatoret disa miliona dozat e para te vaksies se tyre do te mund te jene ne dispozicion deri ne shtator nese provohet efektiviteti i saj.

“Është një program klinik shumë, shumë i shpejtë,” tha Emilio Emini, drejtor i programit të vaksinave në fondacionin Bill dhe Melinda Gates, i cili po ofron mbështetje financiare për shumë përpjekje konkurruese. /Burimi:Opinion.al