Po mbani diet dhe nuk po humbisni peshe? Ja kush eshte aryeja pse nuk po dobesoheni

0
110

Pse të hash shumë më pak nuk është një mënyrë ideale për të humbur peshë?

Fjala “dietë” është e lidhur drejtpërdrejt me të ngrënit më pak ose shumë më pak dhe dieta e rëndë shpesh konsiderohet si rruga më e shkurtër e mundshme për të humbur peshë “shpejt”.

Por a është kjo rruga më e shkurtër, më e sigurt dhe më efektive? Shmangia e kalorive dhe ngrënia sa më pak e mundur është ndoshta arsyeja numër 1 pse shumica e atyre që kanë dietë dështojnë.

Është një mit që duhet të shkatërrohet menjëherë. Çuditërisht, dieta e rëndë prodhon rezultatin e kundërt, shtim në peshë në vend të humbjes së peshës.

Ushqimi nuk është armiku juaj – thjesht duhet të zgjidhni ato të duhurat dhe të praktikoni kontrollin e porcioneve për të mbajtur një deficit kalori për të djegur dhjamin.

Ekspertët thonë se ka një efekt tjetër anësor ndaj dietës së rëndë – nuk mund të ndaloni së menduari për ushqimin gjatë gjithë kohës, gjë që do të çonte në ngrënje të tepruar deri në fund të ditës, me shumë gjasa për ushqimin e padëshiruar.

Prisni, ka më shumë për të dhe ne do të zbulojmë pse të hahet shumë më pak nuk është mënyra ideale për të humbur peshë dhe cilat janë opsionet e tjera më të mira:

Pse nuk do të humbisni peshë me një dietë të ashpër?

Dieta e rëndë është kufizim ekstrem i kalorive dhe privimi i ushqimit, i cili përdoret nga njerëzit që shpresojnë të dobësohen shpejt.

Por kur reduktoni ushqimin në mënyrë drastike, trupi nuk arrin të plotësojë kërkesën e tij për energji dhe mekanizmi evolucionar që i ndihmoi paraardhësit tanë të mbijetonin mijëra vjet më parë fillon, duke e dërguar trupin në një gjendje uria, ku ul metabolizmin për të ruajtur energjinë dhe kjo do të thotë, depozitimi i yndyrës në trup bllokohet dhe qasja i mohohet djegies së yndyrës. Ne as nuk mund të fillojmë t’ju tregojmë për efektet anësore – rënie e fortë e flokëve, thonj të brishtë, probleme të lëkurës, anemi, perioda të parregullta, marramendje, sepse prioriteti i trupit është të mbijetojë.

Ky mekanizëm i ndihmoi paraardhësit tanë të mbijetonin në kushte të vështira ku nuk ishin të sigurt se nga do të vinte vakti i radhës. Megjithatë, kur përpiqeni të humbni peshë, dieta e rëndë mund të jetë kundërproduktive, sepse edhe pse peshore fillimisht zvogëlohet shpejt (shumica e saj pesha e ujit dhe humbja e masës së dobët), pas disa ditësh, kur pllaja e humbjes së peshës godet, me një metabolizëm të ngadaltë. – humbja e peshës nga ai moment e tutje, do të ishte një detyrë e vështirë. Pas kësaj pike, me një metabolizëm të ngadaltë, shumica e atyre që janë në dietë e kanë të vështirë të vazhdojnë dietën dhe pasi të kthehen në zakonet normale të të ngrënit, shtimi në peshë është i pashmangshëm.

Për shembull, nëse para dietës së rëndë, trupi funksiononte me 1500 kalori, pas dietës së rëndë, kur metabolizmi është rirregulluar, trupi mëson të funksionojë me 1000 kalori dhe sapo të kaloni në 1500 kalori, 500 e tepërta. kaloritë përpunohen dhe ruhen si yndyrë. Kjo është mënyra se si njerëzit fitojnë peshë më shumë sesa kur ata paraprakisht kishin rënë në dietë. Kur ju përfundimisht do të hani normalisht, shumica e kalorive do të grumbulloheshin si yndyrë. Gjithashtu, dëshirat për ëmbëlsira dhe ushqime të pashëndetshme rriten në mënyrë eksponenciale. Për të mos përmendur, anashkalimi i ushtrimeve është i zakonshëm sepse vështirë se ka mbetur energji me një dietë të tillë.

Mos harroni te beni dhe ecje pasi ecja dhe aktiviteti fizik eshte nje nga shkaqet qe ju mundeson te humbisni pesh. shijejete.com