Si do kane për t`u futur shqiptarët në vendet e BE, njihuni me rregullat më të reja të kontrollit

Si do të hyjnë shqiptarët në vendet e BE, njihuni me rregullat e reja të kontrollit

Duke nisur qe nga viti i ardhshem te gjithe shtetasit e vendeve te treta qe kane marre liberalizimin e vizave me BE duke perfshire e dhe Shqiperine do te duhet te kalojne neper nje sistem te ri per futjen ne zonen Schengen.

Ky njihet tashme nga unioni si Sistemi Europian i Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit, ETIAS, i cili synaon ‘forcimin e kufijve te zones Schengen.
Keshtu me ane te ketij sistemi Ber do te kontrolloje paraprakisht te gjitha te dhenat e udhetareve para se te futen ne vendet anetare.

Sipas ketyre ndryshimeve aplikantet kane per t`iu pergjigjur nje sere pyetjesh duke filluar me informacionet themelore si emir, adresa, datelindja dhe detaje nga pasaporta. Gjithashtu disa pyetje do jene per shendetin dhe sigurine.

Perkatesisht per cdo shqiptar qe do te ushetoje ne zonen e Schengenit do t`i duhet te aplikoje si fillim me nje tarife 7 euro dhe pastaj te presi pergjigjen elektronikene se udhetimii aprovohet apo jo.

Por me e mira e kesaj eshte s e pasi qytetari merr driten jeshile ngakontrollet e sigurise ky do te jete i vlefshem per 3 vite pa kufizime udhetimesh ne BE.
Kjo edhe pse duket e thjeshte ka nje problem nese jeni nga ata qe nuk dini te perdorni mire internetin.

Komisioni evropian thekson se ETIAS nuk eshte vize. dhe udhetaret qe kane perfitime nga udhetimi pa viza ne\BE do te vazhdojne te perfitojne.
Kjo thjesht eshte nje procedure per udhetaret qe nuk do te lejohen te udhetojne ne Schengen e per t`i ndihmuar ata te shmangin burokracite dhe vonesat ne kufijte e BE. Keshtu kemi ata qytetare qe kane problem me drejtesine, ata qe kane ekspulse apo qe kane kaluar afatin e qendrimit 3 mujor.

Eshte thene se BE aktualisht po zhvillon nje sistem te ri per leximin e te dhenave biometrike si emri, dokumentet e udhetimit, gjurmet e gishterinjve dhe imazhin e fytytres. Sidoqofte keto te dhena biometrike do te mblidhen vetem heren e pare qe shtetasit shqiptar kalon kufirin e BE.