Turizmi shqiptar – Numri i vizitorëve të huaj është rritur

Vitin e kaluar Shqipëria u vizitua nga rreth gjashtë milionë shtetas të huaj. Ky është numri më i madh i vizitorëve të huaj të regjistruar ndonjëherë në vendin tonë. Instituti i statistikave tregon se numri i vizitorëve të huaj është rritur me rreth 16% gjatë vitit të kaluar, një rritje gati dy herë më e lartë krahasuar me vitin 2017.

Pas një rënieje në tetor dhe nëntor, turizmi i vizitorëve të huaj u rrit përsëri në dhjetor. Një e treta e shtetasve të huaj që vizitojnë Shqipërinë janë kosovarë, ndërsa mbi 60% të totalit janë nga vendet fqinje. Vitin e kaluar, numri i vizitorëve nga Kosova u rrit me 20%, ndërsa vetëm për muajin dhjetor, rritja ishte rreth 39%. Kjo tregon që vendosja e taksës kalimtare në Rrugën e Kombit nuk ka dhënë ndonjë efekt negativ të dukshëm në lëvizjen e qytetarëve midis dy vendeve.

Sa i përket turizmit të mirëorganizuar, një rritje e konsiderueshme për të dytin vit radhazi shënoi numrin e vizitorëve nga Polonia, të cilat u rritën me 34%. Për një vit, Shqipëria u vizitua nga rreth 154,000 qytetarë polakë. Rritja e konsiderueshme në numrin e vizitorëve u regjistrua gjithashtu nga Gjermania dhe SHBA. Edhe dalja e shtetasve shqiptarë jashtë vendit vitin e kaluar shënoi një shifër rekord, me 5.4 milionë dalëse. Krahasuar me vitin 2017, numri i vizitave shqiptare jashtë vendit u rrit me 4.4%.